Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Festligt firande av Lunds universitets första Nobelpristagare

Nobelpristagare Anne L´Hullier vid sin plakett. Foto: Johan Lindskoug.
Nobelpristagare Anne L´Hullier vid sin plakett. Foto: Johan Lindskoug.

På årsdagen av 2023 års Nobelpris i fysik samlades vänner och forskarkollegor utanför fysiska institutionen i Lund för att hedra professor Anne L'Huillier. Firandet hyllade inte bara hennes banbrytande forskning, utan också hennes ödmjukhet och engagemang under det gångna året.

Under firandet avtäcktes en hyllningsplakett, som nu pryder cykelstället utanför Fysicum. Där parkerar Anne ofta sin cykel på väg till arbetet. Under firandet höll flera kollegor på universitetet höll tal för att hedra hennes insatser inom attosekundfysiken.

Anne L´Hullier och Joachim Schnadt. Foto: Johan Lindskoug.
Anne L´Hullier och Joachim Schnadt. Foto: Johan Lindskoug.

- Ett av mina starkaste minnen från den här dagen för ett år sedan, när beskedet om priset kom, var att jag kunde se så många saker i ditt ansikte. Jag kunde se stress, men också enorm glädje – en glädje som växte sig starkare under dagens gång, sade Joachim Schnadt, tidigare prefekt vid fysiska institutionen, när han reflekterade över ögonblicket när institutionen fick beskedet om att Anne L'Hullier var en av 2023 års Nobelpristagare i fysik. 

Schnadt lyfte också fram L’Huilliers beundransvärda förmåga att hantera uppmärksamheten under det år som nu har gått.

- Dagen efter beskedet var du redan tillbaka i undervisningssalen med dina studenter. Du har deltagit i oräkneliga intervjuer, ställt upp på många selfies och hållit många föreläsningar, allt för att, som du säger, 'det gör människor glada'. Du har till och med skött din egen e-post, vilket verkligen vittnar om din integritet. Du har förtjänat det här priset, som du delar med många, inte minst dina kollegor på avdelningen. Vad vore vi forskare utan våra kollegor? undrade han.

Ett ovanligt år på forskningsavdelningen

- Det är en stor stolthet för oss alla på avdelningen för atomfysik. För ett år sedan vändes vår värld upp och ner när vi fick höra att du var en av Nobelpristagarna. Vi var alla i ett virrvarr ett tag, och jag kan tänka mig att den känslan har följt dig genom hela året, sade Jörgen Larsson, avdelningsföreståndare för atomfysik, i sitt tal till Anne L´Hullier.

Larsson påminde också om att Anne hade varit på resande fot större delen av året, och uttryckte en förhoppning om att det kommande året skulle bli lugnare. 
- Du har rest mycket, och vi har sett väldigt lite av dig. Min förhoppning är att saker och ting snart börjar lugna sig, så att vi får se mer av dig framöver, sade han.

En ny plakett från Akademiska Hus pryder nu cykelstället utanför Fysiska institutionens huvudentré.
En ny plakett från Akademiska Hus pryder nu cykelstället utanför Fysiska institutionens huvudentré. Foto: Johan Lindskoug

Anne som hållbar resenär

Anna Rosling Wendt från Akademiska Hus gav också en unik inblick i hur fastighetsägaren kontaktades strax efter att Nobelpriset meddelades. 
- Det är nog ganska unikt att vi som fastighetsägare har direktkontakt med Nobelstiftelsen, sade hon, och tillade: 
- Anne, du är inte bara en framgångsrik forskare, utan även en förebild som hållbar resenär.

Anne L´Hullier parkera sin cykel utanför fysiska institutionen. Foto: Johan Lindskoug.
Anne L´Hullier testparkerar sin cykel. Foto: Johan Lindskoug.

Anne reflekterar över året

Anne själv delade sina tankar om det hektiska året med en stor portion humor och ödmjukhet. 
- Nu kommer alla veta när jag är på jobbet – utom när det regnar, förstås!,  skämtade hon, med hänvisning till sina hållbara pendlingsvanor. Hon uttryckte också sin tacksamhet över att vara tillbaka på institutionen. 
- Det har varit ett intensivt år, men det är så skönt att vara hemma på institutionen där alla är så vänliga och hjälpsamma – inte minst Annika Nilsson på biblioteket. 

Firandet var en hjärtlig hyllning till professor Anne L’Huilliers framgångar, en påminnelse om den stora respekt och beundran hon har vunnit – både för sina vetenskapliga insatser och för sitt hängivna engagemang för universitetets gemenskap.

Läs mer om Anne L´Hulliers forskning på Lunds universitets webbplats.