Astrofysik
På avdelningen för astrofysik fortsätter vi med en lång tradition av att forska och förstå dynamiken och beståndsdelarna av vår galax; Vintergatan. Vi hedrar detta Lundaarv genom att aktivt bedriva frågor i framkanten av astrofysiken, nämligen bildandet och utvecklingen av galaxer, stjärnor och exoplaneter.
Forskningen på avdelningen för astrofysik styrs främst av forskarnas nyfikenhet och intresse. Alla har vi våra egna lokala, nationella och internationella nätverk som vi samarbetar med.
Vi strävar efter att kartlägga och förstå Vintergatans beståndsdelar, ur en evolutionär, kemisk och dynamisk synvinkel. Därefter vill vi bädda in vår förståelse av dem i ett kosmologiskt sammanhang. Studiet av exoplaneter är en framväxande och spännande ny dimension av denna forskning.
Centralt för att förstå vår egen galax Vintergatan är den europeiska rymdorganisationens (ESA) rymdfarkost Gaia. Vi har varit starkt engagerade i Gaia från början och spelar fortfarande en nyckelroll i framgången för detta revolutionerande rymduppdrag.
Utvecklingen av avancerade numeriska modeller och program, som inkluderar allt mer avancerad fysik, ger oss möjligheten att förena galaktisk fysik och stjärnfysik över enorma storleksskalor, samt över stora tidsskalor.
Forskningen om avlägsna exoplaneter och karakteriseringen av dessa, med målet att förstå både hur de uppstår och hur förhållanden på dem är, är ett spännande nytt tillägg till vår verktygslåda för att förstå vår galax och alla dess komponenter.
Avdelningsföreståndare
Nils Ryde
E-post: nils [dot] ryde [at] fysik [dot] lu [dot] se (nils[dot]ryde[at]fysik[dot]lu[dot]se)