Prefektbrev april 2025
Arbetsmiljöfrågor delas ofta in i den fysiska arbetsmiljön, inklusive säkerhet, och den psykosociala arbetsmiljön. Den fysiska arbetsmiljön är lättare att sätta upp regler för och följa upp. Man måste utbildas för att hantera kemikalier i ett laboratorium, vi har regelbundna skyddsronder och om något händer (som på nanolabbet nyligen) finns det rutiner och procedurer som ser till att begränsa eventuell skada och lösa problemet så snabbt som möjligt.
Den psykosociala arbetsmiljön är ofta lite mer svårfångad och kan bero på element med inbyggda trögheter, till exempel den lokala medarbetarkulturen eller personkonflikter. Vi försöker ändå ta tempen på institutionens personal vartannat år i OSA-enkäten.
OSA står för organisatorisk och social arbetsmiljö och handlar om hur väl organisationen sköts och hur vi i organisationen samverkar med varandra. Dessa aspekter är lika viktiga för en bra arbetsmiljö som den fysiska arbetsmiljön: en bra fysisk arbetsmiljö ser till att du inte skadar dig på jobbet (mycket bra!) men en bra organisatorisk och social arbetsmiljö är det som gör att du vill gå till jobbet. Det är också så att forskning om arbetsmiljö - till exempel i en artikeln från forskare vid Karolinska Institutet. Artikeln visar att den psykosociala arbetsmiljön har en direkt inverkan på forskargruppers prestationer. Att undersöka den psykosociala arbetsmiljön handlar därför inte bara om arbetsmiljö utan också om att förbättra forskningsprestationer.
Bra arbetsmiljö bidrar till bättre forskning - Universitetsläraren.
Så vad kännetecknar en god organisatorisk och social arbetsmiljö? Typiska faktorer som lyfts fram är ett autentiskt ledarskap som uppfattas som rättvist och ett stödjande socialt arbetsklimat som präglas av tillit och respekt för kollegor och öppen kommunikation. Jag tror att många av oss känner igen den typen av miljö som den idealiserade versionen av universitetsmiljön och jag hoppas att vi alla kan bidra till att upprätthålla en sådan miljö på Fysiska institutionen.
Om du inte känner att du är en del av en bra arbetsmiljö är det viktigt att du tar upp frågan - vi har många exempel på att det inte blir bättre om man väntar. I första hand är det din närmaste chef du kan vända dig till, men om det av någon anledning inte fungerar är du alltid välkommen att prata med mig, skyddsombuden eller fackliga/vetenskapliga/doktorand ombud.
OSA-enkäten är fortfarande öppen och jag hoppas att så många som möjligt av er vill ge feedback på vad vi ska arbeta vidare med.
Else Lytken
Prefekt vid fysiska institutionen