Prefektbrev februari 2025
Ormens år – utmaningar, möjligheter och vägen framåt
För drygt en vecka sedan trädde vi in i Ormens år – en tid som enligt mytologin kan föra med sig osäkerhet och kaos. Kanske började Ormens år redan tidigare, med tanke på allt som har hänt både hos oss och i världen. Vi har sett både positiva och negativa händelser, och en del utvecklingar är fortfarande oklara. Samtidigt sägs det vara ett år av möjligheter, där stora drömmar kan förverkligas.
I tider av förändring och många frågetecken är det viktigt att vi håller fast vid kärnan i vår verksamhet – men också att vi minns att utveckling och förändring är en naturlig del av denna kärna. Nya utmaningar, människor och idéer kommer till, medan andra försvinner.
Vilka förändringar väntar oss under 2025? Det är troligt att beslut kommer att fattas som påverkar vår framtid. Stora frågor, som Science Village-processen, och mindre men betydelsefulla frågor, som astronomihusets, bibliotekets och studentmiljöernas framtid, innebär både risker och möjligheter. Dessa beslut kommer att påverka tillhörigheten och identiteten hos både studenter och medarbetare.
Om biblioteket flyttar är det avgörande att vi hittar en ny samlande funktion för de lokaler som lämnas. Vi måste fortsätta att erbjuda en miljö där våra studenter känner att det fortfarande är deras hus. Samtidigt är det viktigt att bibehålla kopplingen till biblioteket, även om dess roll i vår vardag förändras.
När det gäller Science Village är osäkerheten ännu större – särskilt kring vem och vad som sätter gränserna. Att utveckla och eventuellt flytta verksamheten vid en stor institution kräver många olika kompetenser, och vi behöver hjälp med mycket av detta. Men kunskapen om fysikämnet finns hos oss, och det är vi som måste säkerställa att det blir bra – oavsett vad “det” innebär och trots de många parallella processerna.
Jag väntar fortfarande på den slutliga formuleringen av mitt uppdrag, men jag har fått i uppgift av fakulteterna att utreda fysikens verksamhetsutveckling inom vissa ramar. Bland annat ska vi undersöka vad det skulle innebära om grundutbildningen stannar på Sölvegatan, medan forskningen eventuellt sprids över flera platser. Jag återkommer när uppdraget är mer exakt definierat.
Diskussionerna om Science Village har pågått i många år, och jag har ofta hört önskemålet att “någon bara borde bestämma hur det ska bli”. Men oavsett om förändringen är stor eller liten är nyckeln till framgång förankring och medinflytande. Därför kommer vi, även denna gång, att göra detta tillsammans. Jag hoppas särskilt få höra mer från de yngre, som påverkas mest av våra planer.
Jag ser fram emot ännu ett intressant år tillsammans med er!
Else Lytken
Prefekt
Fysiska institutionen